Module is designed by http://www.findboo.com
Евровести
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предлага на Европейския парламент партньорство в името на стремежите и напредъка PDF Print E-mail
Външни - Евровести
Written by Administrator   
Wednesday, 09 September 2009 11:40
There are no translations available.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предлага на Европейския парламент партньорство в името на стремежите и напредъка
       

03/09/2009

Днес председателятБарозу изпрати до Председателя на Европейския парламент своите политически насоки относно мандата на следващата Европейска комисия. Документът излага целите и идеите, които по убеждението на председателя Барозу следва да вдъхновяват изграждането на политическо партньорство между Комисията и Парламента през следващите пет години.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предлага на Европейския парламент партньорство в името на стремежите и напредъка
 

Председателят Барозу заяви: „В днешния свят на взаимна зависимост

Last Updated on Monday, 17 October 2011 11:07
Read more...
 
Големите европари отново се отлагат PDF Print E-mail
Външни - Евровести
Thursday, 03 September 2009 07:45
There are no translations available.

в-к Труд; 17:59; 02.09.09

Големите европари отново се отлагат

автор: Веселин Желев, Брюксел, прочитания: 49, коментари: 0

ГЕРБ дойде на власт, но европарите не идват.

Европейската комисия за втора поредна година отказа да одобри системата за управление на европейските проекти у нас, с което отложи достъпа на българина до 6,9 милиарда евро.

Новината дойде с писмо от Брюксел две седмици, след като се сформира новото правителство.

Новите управляващи не са виновни за лошата новина. Тя е следствие от работата на предишната администрация. Неизбежно обаче и те ще понесат част от ефекта й. В политически план това поставя под риск обещанията на правителството, че европарите идват. От икономическа гледна точка - пак се отлага финансиране, което е жизненоважно в условията на криза. В социален и психологически план - вече за трета година еврочленство хората у нас продължават да не чувстват ползата от ЕС във всекидневието си.

Технически нещата изглеждат така: Еврокомисията отхвърли четири от общо седем доклада, в които нашите власти трябваше да докажат, че могат надеждно да управляват европейската финансова помощ и да не допускат злоупотреби с нея.

Докладите за оценка на съответствието и одитната стратегия за бюджетния период 2007-2013 г. трябва да покажат, че България спазва изцяло европейския регламент 1083 от 2006 година, който определя правилата на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд.

През 2008 г. Еврокомисията отхвърли и седемте доклада за оценка на съответствието, представени от България - пет свързани с ЕФРР и КФ и два - с ЕСФ.

Тя посочи два мотива: че няма доверие в независимостта и административния капацитет (с други думи в количеството и качеството - на българските одитни власти) и липсата на действаща интегрирана компютризирана система (ИСУН) за управление на информацията по проектите по КФ и ЕСФ.

Днес комисията казва, че България се е справила с първия проблем, който изглеждаше по-труден. Вторият, който Брюксел поставя още от 2006 г. и се смяташе за технически, обаче и до днес е нерешен.

Информационната система съществува, но не е интегрирана, т.е. не може да проследи дали един проект не се финансира едновременно от две европейски програми.

С други думи, комисията още не е сигурна, че властите ни са отрязали всички пътища да се точи повече от необходимото еврофинансиране и да се прибира в лични и партийни каси.

Затова при повторното представяне на докладите за оценка на съответствието т.г. четири от тях пак бяха отхвърлени - по програмите “Техническа помощ”, “Транспорт”, “Конкурентоспособност” и “Административен капацитет”.

Денис Абът, говорител на комисаря по регионалното развитие Павел Самецки, обосновава решението с “продължаващи сериозни слабости в устройството на централната компютризирана единна информационна система”.

Комисията още оценява доклада за програма “Човешки ресурси” и очаква страната ни да представи докладите по програмите “Околна среда” и “Регионално развитие”.

България не и единствената страна членка в това положение. От общо 317 доклада за оценка на съответствието в целия ЕС 205 са приети, 61 са върнати и 32 още се очакват. На 16 от общо 27 държави членки докладите са приети 100%.

Отхвърлянето на докладите не означава, че България губи парите, предвидени за нея в бюджета на ЕС до 2013 година.

На теория, ако намери пари, правителството може да започне проектите по споменатите програми за своя сметка. Брюксел обаче няма да му възстановява разходите, докато страната не докаже, че може да управлява чисто европейското финансиране.

България сега ще трябва да отстрани пропуските и да представи нови доклади на мястото на отхвърлените. Комисията има два месеца да им отговори. Този срок може да се удължи, ако тя поиска допълнителна информация.

На практика отхвърлянето на докладите на България означава, че идването на големите пари се отлага за неопределено време, докато не представим годна система за управление на еврофондовете. А времето си тече, а с него и доверието на Брюксел към страната ни. И към новото й правителство.

 

 
Оптимизация на еврофинасирането PDF Print E-mail
Външни - Евровести
Written by Administrator   
Wednesday, 12 August 2009 08:49
There are no translations available.

Last Updated on Monday, 17 October 2011 11:09
 
Антикризисни мерки за малкия и средния бизнес PDF Print E-mail
Външни - Евровести
Written by Administrator   
Wednesday, 12 August 2009 08:44
There are no translations available.

Last Updated on Monday, 17 October 2011 11:10
 
ECON BG 16 Юли 2009 18:16 PDF Print E-mail
Външни - Евровести
Friday, 17 July 2009 09:08
There are no translations available.

 


ЕБВР ще предостави още 35 млн. евро на ФЛАГ

С това общият разполагаем кредитен ресурс на Фонда за органите на местно самоуправление за 2009 г. ще достигне 200 млн. лв.

ЕБВР ще предостави още 35 млн. евро на ФЛАГ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави още 35 млн. евро на Фонда за органите за местно самоуправление в България (ФЛАГ).

Това съобщи днес правителствената информационна служба, след като правителството утвърди изменения в писмо за подкрепа на проекта „Инфраструктурен проект на ФЛАГ", които са свързани с подписването на второ заемно споразумение.

На 22 декември миналата година беше подписано първото споразумение, което е също за 35 млн. евро. Средствата се използват за отпускане на заеми за органите на местното самоуправление и местните дружества за комунални услуги, които кандидатстват за безвъзмездни средства от ЕС по програмите на Кохезионния и структурните фондове.

До 3 юли тази година във ФЛАГ са постъпили искания за кредитиране на 79 млн. лв. Сключените договори са за 33,5 млн. лв., а останалите са в процес на оценка.

Очаква се усвояването на втория заем да започне през последното тримесечие на т. г., а общият разполагаем кредитен ресурс за 2009 г. ще достигне 200 млн. лв.

Основната задача на ФЛАГ е да подпомогне подготовката на проектите в тяхното пълно работно проектиране със съответните икономически анализи, екологични оценки, апликационни форми, да осигури мостовото финансиране и временното покриване на недостига при изпълнението на проектите и други дългосрочни разходи, свързани с данък добавена стойност и необходимо допълващо кофинансиране по бюджета на проекта.

 

 Last Updated on Friday, 17 July 2009 10:22
 
«StartPrev1234NextEnd»

Page 1 of 4