Експозицията може да бъде разгледана до 25 октомври

В Мраморното фоайе на Палатата е подредена изложба "Карнавал на цветовете" на варненския художник Иво Узунов, организирана по инициатива на Съвета по иновации при БТПП.

Изложбата бе открита от Тодор Табаков, зам.-председател на БТПП, а приветствие от името на Съвета  направи Йосиф Аврамов, член на УС на БТПП.

Художникът бе представен на публиката при откриването от Николай Атанасов, изкуствовед. Маестрото е пренесъл живите морски вълни и усещането на морския бриз с пръскащите капки от платната в експозицията си от 25 картини.

Няколко от платната на автора ни приземяват в прекрасните български села и въпреки професионалното им пресъздаване, морето преобладава. "Живеем в един голям пейзаж, наречен България", каза преди време в интервю за БТА художникът. Но от целия пъстър пейзаж най-много го привличат вълните на бурното и неспокойно море. "Светлината, слънцето, шумът на дърветата, вятърът, диалогът с морето - всичко това са една малка част от моята Муза“, разказа маестрото.

 

"Защо вълните ли, защото те са олицетворение на живота, на движението, на борбата за този живот. Водата е живот, а нейното бурно изображение допринася още повече за възприятието на живота в движение, а не в застой. Не ми е интересно да рисувам спокойното море, въпреки че и то фигурира на някои от платната. Изключително ме вдъхновяват вълните, морската стихия - тя е истинското движение, бурното движение на нашия живот", сподели Иво Узунов.

В творческия си път Иво Узунов е реализирал множество изложби в галерии, арт-пространства и по време на пленери, провеждани в цялата страна.

Негови картини са собственост на колекционери-маринисти, ценители, частни и държавни галерии в България, Австрия, Канада, Румъния, Русия, Полша и др