По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя кръгла маса на 26.06. на тема „Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията в т.ч. в IT сектора чрез национални и европейски финансиращи програми за МСП“. Тя беше модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Във встъпителната си презентация Аврамов очерта перспективите за участие в европрограмите на представителите на малкия и средния бизнес и на стартъпите у нас, с акцент върху актуалните схеми през оставащите шест месеца до края на настоящия програмен период 2014-2020 г. Презентацията му беше на тема „Как финансовите инструменти преобразяват дейността на стартъпите и каква е ролята на Съвета по иновации при БТПП за разпространяването им?“.

Боян Ивков и Иван Жабински, собственици и управители на стартъпа „Елбул“, изнесоха интересна презентация на тема “Иновативни подходи при изготвянето на софтуер на зарядни станции за електромобили, прилагани от стартъпа „Елбул“. Тя бе онагледена с няколко ролбана и с видеофилм, презентиращ най-добрия софтуер за зарядни станции у нас, вече признат в развитите страни от ЕС.

Ангелина Тодорова, начело на Дирекция „Координация“ при Фонда на фондовете, изнесе доклад на тема „Нови финансиращи схеми, одобрени от Фонда на фондовете“ с акцент върху финансирането на стартъпи по ОПИК.

Д-р Людмил Дуриданов, проект мениджър на стартъпа от областта на гейминг индустрията DH Creative Lab @ НБУ, представи по нестандартен начин - под формата на игра-диалог с публиката “Магията на Орфей - 2D митологична игра или образователен подход“.

Боян Атанасов – собственик на стартъпa в областта на Финтех индустрията Zenner Trading LLC представи „Иновационна система за търговия на световните валутни борси „Форекс гамбит“- как да търгуваме валути заедно с умните пари и да бъдем винаги на правилната страна на пазара?“. Презентацията му бе онагледена с видеофилм и бе заснета изцяло от Bloomberg TV

В дискусията след форума се включиха също доц. Георги Райчевски, ГИС Трансфер център; Мария Стефанова, д-р на техническите науки, собственик на консултантска фирма „ Център за иновации и технологичен трансфер Глобъл“; Владимир Данчев, дипломат и изп.секретар на Съвета по иновации при БТПП; Даниела Пандурска, член на УС на екологична фондация „Зеленика“  и др.